Her kan du quizze om skolehistorie, HU-historie og random facts. Dialog-spørgsmål og materialer til at arbejde videre med emner, er bonusmateriale under hvert spørgsmål. Find papir og blyant frem, eller download quizzen nederst på siden. (Svarene gemmer sig under sidste spørgsmål.)
1.
Skolernes sommerferie er i dag ca. 6 uger lang. Men hvornår begyndte danske elever egentlig at få sommerferie?
1) Fra 1913, da regler for børnearbejde blev strammet
2) I 1950erne. Tidligere var der en høstferie i august, hvor børn hjalp til, men eleverne i byerne skulle ikke høste, og fik i stedet en sommerferie
3) I 1960erne, da charterrejser var blevet så populære, at folk krævede, at deres børn fik fri, så de kunne rejse
Ord: Charterrejse - en slags pakke-rejse, der blev meget populær i 1950erne og 1960erne.
Ekstra ?: Hvad kan du bedst lide ved at holde ferie? Kan du beskrive din drømmeferie?
Arbejd med emnet børnearbejde: Se fx DRs visuelle sammenligning af børns hverdag, eller brug Mytedetektivernes materiale om børnearbejde. I kan fx også bruge Arbejdermuseets arbejdsbog ‘Hverdagsliv før og nu’.
Arbejd med emnet sommerferie: Brug fx Opgaveskyens print, dansktips spørgsmålskort eller lav en ‘skrivekuffert’ med fysiske ting fra jeres ferie - træk en ting og skriv en historie om den (læs fx om skrivekufferter i bogen ‘Skrivelyst’).
2.
I 1899 - for 125 år siden - blev Kartoffelferien indført. Det var en arbejdsferie, hvor børnene fik fri fra undervisningen, for at hjælpe deres familie med at høste kartofler. Hvad kalder vi Kartoffelferien i dag?
1) Vinterferie
2) Påskeferie
3) Efterårsferie
Ekstra ?: Hvad ville du synes om at have arbejdsferie? Har du prøvet at høste kartofler?
Arbejd med emnet kartofler: HistorieLab har et forløb om kartoflens historie i Danmark. I kan også arbejde med kartofler i køkkenet (Skolehaverne), eller med viden om forskellige kartofler hos Smag for livet. Eller hvad med at lave kartoffeltryk, et kartoffel-batteri eller se vores madvaner gennem 200 år hos DR?
3.
Der findes sange, som fx handler om at holde ferie, eller om en årstid. Kan du matche hver sang med den begivenhed, den hører sammen med? (Du kan fx høre sangene på YouTube og synge med)
Sange:
1) Søren Banjomus af Otto Brandenburg
2) Marken er majet af Mads Hansen
3) Ferie, ferie, ferie af Ole Mortensen og Victor Skaarup
Begivenheder:
a) Høstfest
b) Sommerferie
c) Jul
Ord: Begivenhed - noget der sker eller finder sted, ofte noget vigtigt eller bemærkelsesværdigt.
Ekstra ?: Har du en - eller måske flere - yndlingssange? Hvilken musikgenre tilhører din yndlingssang?
Arbejd med emnet sang: Få tips til at lave jeres egen sang fra Sang, bevægelse og læring. I kan også arbejde med at lave en rap hos Museet Ragnarock, eller finde sangøvelser hos emu.dk. Der er også materialer hos Sangens Hus og historiske sanglege fra Aarhus Universitet.
4.
Du kender ordet ‘undervisning’, men ved du egentlig, hvad det betyder?
1) Det kommer fra græsk og betyder ‘fritid’ - fordi undervisning af børn i gamle dage var den tid, hvor de havde fri fra alt det praktiske arbejde
2) Det er latin og betyder at vise noget, som er skjult
3) Det kommer fra det tyske ord unterwisen. Unter = 'imellem, indbyrdes' og wisen = 'vise til rette'
Tip: Èt af de forkerte svar er forklaringen på ordet skole.
Ord: Etymologi er et fint ord for læren om ords betydning og oprindelse.
Ekstra ?: Ved du, hvad dit navn betyder?
Arbejd med emnet ords betydning: I kan fx bruge DRs materiale ‘Alle ord tæller’ (OBS: Kan bruges uden login. Der må ikke logges ind på DR Skole med Unilogin tlknyttet Fri Læring pga manglende AVU-aftale) eller arbejde med homonymer (ord med mere end én betydning) med Leg & Lekties print. Eller I kan være ord-detektiver: Udvælg et ord og gæt på, hvad det kommer af, og hvad det betyder. Bagefter kan I slå det op på fx ordnet.dk. I kan finde navnes betydning på navnebetydning.dk.
5.
Hjemmeskoler kan have flere eller andre fag end folkeskoler. Gennem tiden har der været mange forskellige fag på skoler. Kan du lure hvilket af de tre fag herunder, der ikke var på skoleskemaet i 1890erne?
1) Fædrelandshistorie
2) Skriftlæsning
3) Skønsang
Tip: Find et skoleskema fra 1893 her eller ved at Google ‘lex.dk skolen (1880-1918)’.
Ekstra ?: Har du et (eller måske flere) fag, du særligt godt kan lide? Kunne du tænke dig at have fagene fra 1890erne?
Arbejd med emnet yndlings: 1) Lav en brainstorm over de emner, du bedst kan lide og ved meget om. Vælg ét af emnerne, og forbered et foredrag om det. Du kan fx bruge billeder, lyd, grafik og sætte det hele op i designprogrammet Canva. Få evt. mere inspiration i bogen ‘Fat om fremstillingsformerne’. 2) Arbejd med livretter. Find opskrift, køb ind og lav mindst én livret. I kan også læse om rettens historie. 3) Lav en anmeldelse af din yndlingsbog/tegneserie/lydbog - du kan fx bruge print fra Læseklubben.
6.
I Danmark har vi undervisningspligt. Den betyder, at alle børn i Danmark som hovedregel skal modtage undervisning fra det år, de fylder 6 år. Hvor mange år er undervisningspligten på?
1) 7 år
2) 9 år
3) 10 år
Tip: De to forkerte svar er: Antal undervisningspligtige år i 1814 og undervisningspligtige år indtil år 2009.
Ord: Hovedregel - den regel, der plejer at gælde. Undtagelser - altså når hovedreglen ikke gælder - er fx, hvis man får en skoleudsættelse, så man begynder undervisningen et år senere. Eller hvis man får lov til at springe et klassetrin over.
Ekstra ?: Hvor mange år har du tilbage af din grundskoleundervisning? Hvor lang synes du, at undervisningspligten skulle være?
Arbejd med emnet tid: 1) Se tiden gå med et DIY solur. Experimentarium har opskriften på én version, spejderne en anden. 2) Tag tid: Se, om I kan gætte hvor lang tid det tager at løbe rundt om tre træer. Eller at løbe en bestemt rute. Tag tid med stopur fx på en telefon. 3) Udregn hvor mange dage, måneder, timer, minutter alle i familien har levet. 4) Lav en regnehistorie om tidszoner
7.
Der findes ikke særlig meget statistik om hjemmeundervisning i Danmark. På Fri Lærings tidslinje kan du finde nogle tal om HU-elever. Hvor mange flere hjemmeunderviste elever var der i skoleåret 2020/2021, sammenlignet med skoleåret 2016-2017?
1) Der er ingen forskel
2) Mindst 827 elever
3) Cirka 50 flere
Tip: Du finder tidslinjen her: https://www.frilæring.dk/huhistorie
Ord: Statistik - en metode til at indsamle, ordne og sammenligne data.
Ekstra ?: Hvor mange HU-elever kender du? Hvor mange HU-elever tror du, at der er i Danmark om 20 år?
Arbejd med emnet statistik: Prøv ‘Mit liv med statistik’ hos Danmarks Statistik, eller brug fx printsider om emnet fra mattip.dk.
Arbejd med emnet tidslinjer: Find forskellige tidslinjeforløb på kulturfagsideer.dk. I kan også lave jeres egne tidslinjer i designprogrammet Canva.
8.
Sommeren i år (2024) er blevet kaldt for ‘sjaskvåd’, fordi det har regnet meget. Imens nogle hader grå skyer og regnskyl, elsker andre det. Hvem er sådan en regnvåd sommerferie særligt god for?
1) Dræbersnegle
2) Solsorte
3) Krabber
Ekstra ?: Hvad synes du om regnvejr? Hvilket vejr kan du bedst lide i sommerferien? Tror du, at denne sommer ender på top 10 over de vådeste somre i dansk vejrhistorie?
Arbejd med emnet vand: Lav en regnbue - Experimentarium forklarer hvordan her, undersøg væskers massefylde eller lav et eksperiment med drikkevand (Testoteket).
Arbejd med emnet insekter og bløddyr: Hør fx Genstarts podcast om dræbersneglen (for store elever), brug Naturportens printbare artikler og aktivitetskort om danske dyr. Eller hvad med at arbejde med de 99 arter? I kan også udvælge et lokalt biotop og undersøge det.
9.
Når det (igen) regner, kan man fx spille brætspil eller lave krea-projekter indenfor. I dag kan alle børn og unge lave de aktiviteter, de godt kan lide. Men engang var det opdelt, hvem der måtte hvad i undervisningen. Hvilke 2 fag tror du, at kun elever i pigeklasser måtte have frem til starten af 1900-tallet?
1) Husgerning
2) Sløjd
3) Håndarbejde
Ord: Husgerning - fag om hygiejne (renlighed, orden), økonomi (sparsommelighed), ernæring (hvad og hvordan man burde spise).
Ord: Sløjd - fag med værkstedsarbejde, fx i træ og metal.
Ekstra ?: Hvorfor tror du, at undervisningen var opdelt på den måde?
Arbejd med emnet normer: Find forløb om kønsnormer hos Sex & Samfund og Museet KØN..
Arbejd med emnet håndarbejde: Brodér en klud, som elever gjorde i 1920'erne og 1930’erne med Aarhus Universitet. Få flere ideer til kreative undervisningsforløb hos kreatip.dk.
10.
I sommerferien var der Olympiske Lege. Flere OL-stjerner er blevet hjemmeundervist. Hvem herunder var ikke HU-elev?
1) Lionel Messi (fodboldspiller fra Argentina - vand OL-guld i 2008)
2) Simone Biles (gymnast fra USA - vandt senest OL-guld i 2024)
3) Serena Williams (tennisspiller fra USA - vandt senest OL-guld i 2012)
Ekstra ?: Er der en eller flere sportsgrene, du særligt godt kan lide? Hvad kan du godt lide ved den/dem?
Arbejd med emnet sport: Følg en OL-deltagers dag på skoleol.dk. Samme sted finder du undervisningsmateriale om fairplay. På Historielab er et forløb om OLs historie. Dansk Skoleidræt har også en række forløb og aktiviteter, I kan bruge. Emu har forløb med en digital gæstelærer, og på siden her, kan I læse om de Paralympiske Lege.
Svar:
1-2, 2-3, 3: 1-c/2-a/3-b, 4-3, 5-3, 6-3, 7-2, 8-1, 9-1+3, 10-1